top of page

Hoe ga je om met boosheid in een relatie?

michielhiemstra

Bijgewerkt op: 2 dagen geleden




In een relatie heb je allemaal weleens met boosheid te maken. En als dat niet zo is, heb je wellicht een probleem.


Want boosheid betekent dat je betrokken bent. Wanneer een relatietherapeut merkt dat een stel zich niet meer boos maak over dingen die er mis gaan wordt dit vaak als signaal gezien van het einde van een relatie.


Boosheid heeft dus een gezonde kant. Het is in wezen vuur, passie en levenslust die geuit wil worden. In de gezonde vorm wordt hij dus gebruikt om de ander wakker te schudden of iets belangrijks gedaan te krijgen.


Het gaat mis als de boosheid niet meer past bij de situatie. Je schiet uit je slof om iets onbenulligs als je thuis komt uit je werk. Je partner blijft gemene, stekende opmerkingen maken die pijn doen en niets toevoegen. Je wordt kwaad op je kind van 1 jaar omdat ze niet stopt met huilen.


Als dit gebeurt is er vaak trauma in het spel. Weggestopte boosheid wordt getriggerd en geprojecteerd op de omgeving. Je hebt bijvoorbeeld het gevoel dat je het nooit goed kan doen omdat je vader altijd zo kritisch was, laat daardoor klanten, collega's en je baas voortdurend over je grenzen heen gaan en thuis komt die weggestopte boosheid eruit.


Of je haakt af, wordt afwezig en bent niet meer betrokken. Passief agressief dus. Wat dan weer woede bij je partner kan opwekken omdat die je nodig heeft.


Hoe ga je hier nu mee om?


Als het jezelf betreft is het dus belangrijk om met die weggestopte boosheid en gedragspatronen aan de slag te gaan. Ontdekken wat je hebt weggestopt en dat doorvoelen, zodat je het kunt loslaten. Vervolgens de gedragspatronen herkennen met bijbehorende overtuigingen. (ik ben niet goed genoeg, ik mag niet boos worden, etc.)

En dan met nieuw gedrag oefenen. Bijvoorbeeld door af en toe "nee" te zeggen op een vraag van een collega op het werk of je partner. Door gezonde grenzen aan te geven hoef je jezelf en je levenslust minder te onderdrukken, waardoor je daarna minder snel boos zult hoeven worden. Zo ontstaat er ruimte voor ontspanning.


Maar wat als je partner boos wordt?


Als dat gebeurt is het ten eerste belangrijk dat je een gezonde eigenwaarde hebt ontwikkeld en niet meteen getriggerd wordt. Pas dan kun je namelijk een enigszins objectieve overweging maken over de vraag of de boosheid terecht is of niet. Is hij terecht, dan kun je dat toegeven, sorry zeggen en beterschap beloven. Als het goed is zou de lading bij de ander dan ok weg moeten zijn, de boodschap is immers binnengekomen.


Maar wat nu als de boosheid niet terecht is (in jouw beleving)?

Dan kun je vragen of je het rustig over een verschil in perspectief kunt hebben. Er vanuit gaande dat je beide het beste voor hebt met de relatie en elkaar moet dat kunnen.


Als de ander de eigen weggestopte boosheid op je projecteert, en dus woede onterecht richting jou uit, is het nodig dit te begrenzen. Misschien niet eens naar buiten toe, maar wel van binnen, in jezelf. "Oke, dit is niet voor mij bedoeld, ze is nu oude pijn eruit aan het gooien.", kun je bijvoorbeeld tegen jezelf zeggen. Wanneer je dan nog steeds liefde en draagkracht voor de ander kunt voelen is dit een mooie manier om iemand te ondersteunen in zijn/haar proces. Liefst kun je het hier dan op een later moment nog over hebben.


Uiteindelijk bepaal jij hoeveel liefde en draagkracht je kunt opbrengen. Als je partner allerlei jeugdtrauma op jou afreageert kan het zijn dat je voelt dat je een grens wilt trekken. Het beste kun je dit doen op een moment dat de storm is overgewaaid. Dan kun je zonder boosheid, kalm en helder zeggen: "Zo wil ik het niet meer."


Wat ik zelf in mijn relatie heb gemerkt is dat het heel fijn is om samen te groeien en dat we juist in onze ruzies, door eerlijk naar onszelf te kijken, enorm zijn gegroeid samen.


Daarvoor heb je beide de bereidheid nodig om eerlijk naar jezelf te kijken.


En af en toe, als die ander of jijzelf een meltdown heeft, probeer je ze te zien als dat gekwetste meisje of jongetje wat liefde nodig heeft. En om dat te doen, moet je het eerst voor jezelf kunnen doen.


Meer over relaties, boosheid en gezonde, mannelijke energie? Kijk en luister de podcast met Michiel Hiemstra en Sander Veldman.



Michiel Hiemstra is coach en trainer voor mannen.




 
 
 

Comments


bottom of page