Van specialist naar leidinggevende, hoe doe je dat?
- michielhiemstra
- 18 mrt
- 2 minuten om te lezen
In veel organisaties, van tech bedrijven tot universiteiten, worden mensen gepromoveerd tot leidinggevende op basis van kennis.
Je bent een specialist met een seniore positie en dus is het logisch dat jij die leider wordt die anderen kan vertellen hoe het allemaal zit.
Maar dan blijkt dat je werk ineens heel veel andere dingen vraagt. Dingen waar jij je eerder nooit zo mee bezig hoefde te houden.
Denk aan communicatie tussen afdelingen, tussen jouw leidinggevenden en je team en het ergste: allerlei gedoe tussen mensen.
Ineens worden je emotionele ontwikkeling en sociale intelligentie enorm belangrijk. En daar heb je niet voor gestudeerd.
Sommige mensen hebben hier een natuurlijke aanleg en interesse voor maar voor velen valt dit rouw op hun dak. Met als gevolg dat zij en hun team vastlopen.
Gelukkig is hier iets aan te doen, mits je tenminste bereid bent dit onbekende terrein te onderzoeken.
Je kunt allerlei gsspreksvaardigheden aanleren, leren hoe je een vergadering goed leidt en moeilijke gesprekken leren voeren.
Maar het begint bij jezelf. Je eigen overtuigingen onderzoeken. Want als je belemmerende overtuigingen hebt kun je nieuwe vaardigheden niet goed aanleren of toepassen. Stel bijvoorbeeld dat je de overtuiging hebt dat jij alleen verantwoordelijk bent en moet zorgen dat alles goed komt. Goede kans dat je je met alles bemoeit, je teamleden op de huid zit en veel spanning veroorzaakt bij jezelf en je collega's.
Dan is het dus belangrijk hier eerst naar te kijken.
Een goede leider haalt het beste uit anderen en is dus, naast taakgericht, voor een groot deel ook gericht op de relatie en het welzijn van anderen. En ook dat kun je leren.
Michiel Hiemstra is coach en trainer voor individuen en organisaties.
Kommentare