top of page
  • michielhiemstra

Vrede met mijn vaderIk heb vrede gesloten met mijn vader. En daarin heb ik vrede gesloten met mijzelf.

Wat ik daardoor ervaar is dat er geen oordeel is, geen negatieve overtuigingen, geen onnodig zware emoties als het leven even moeilijk is.


In plaats daarvan een gevoel van intimiteit met mezelf. Rust in het bekijken van situaties en doen wat er nodig is. In plaats van mezelf keihard pushen of bij de pakken neer zitten, twee kanten van een medaille die ik beide ken. Ik neem het leven zoals het komt.


Zoals veel mannen had ik een vader die moeilijk om kon gaan met emoties. Onderdrukken ervan was zijn aangeleerde strategie en het gevolg was dat hij emotioneel afwezig was. Daarnaast kreeg hij zelf allerlei klachten zoals een hernia, depressie en een burn out.


Omdat mijn vader zijn liefde alleen kon uiten door geld te verdienen voor zijn gezin en niet in staat was om het direct te uiten, en daarnaast wel vaak boos en geïrriteerd was, dacht ik lange tijd dat hij en hekel aan mij had. Daarbij volgde ik zijn strategie van wegdrukken van emoties en was ik zelf lange tijd ongelukkig.


Ergens besloot ik dat ik het anders moest gaan doen, voor mezelf, maar ook voor de mensheid. Ik zag veel mannen zoals mijn vader en veel jongens zoals ik en ik besloot dat het beste wat ik kon doen was dat ik ervoor zou zorgen dat ik en andere mannen zouden leren om weer contact te maken met hun gevoel.

Naast fanatiek vechtsporten en meditatielessen volgen deed ik talloze familieopstellingen, zweethutten, mannengroepen, medicijnplanten en andere uitstapjes naar trainingen en workshops de me konden hepen mezelf ontdekken. Dankbaar ben ik voor al mijn leraren, het zijn er velen geweest. Bijzonder was dat ik de laatste sessie familieopstellingen met mijn vrouw, Nanny van Hasz, deed.

Zij begeleidde een opstelling waarin het in de oppervlakte over geld, maar in de diepte over bestaansrecht ging. Over de vaders die geen contact hadden met hun zonen en de zonen die altijd in de overlevingsstand stonden, op zoek naar erkenning.

Het was een eenvoudige, diepe sessie waarin ik voor het eerste deze intieme relatie met mijn vader kon voelen. Zijn liefde voor mij, mijn liefde voor hem en vooral, geen oordelen.

Wat een rust en helderheid geeft dat.

Nanny heeft haar eigen website met inmiddels een paar interessante blogs, over de dood en families onder andere. www.dereisinmij.nl


Wil jij meer rust en helderheid in jezelf vinden, kijk dan op www.michielhiemstra.nl voor mijn aanbod.


35 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

תגובות


bottom of page